The Hill House

June 7th 2019

The Hill House, in Helensburgh, Scotland, was Charles Rennie Mackintosh’s domestic masterpiece. It reopens to the general public today after a restoration project. A box structure, designed by architects Carmody Groarke, protects the building from the harsh Helensburgh weather, allowing it to dry out. Drinkall Dean have designed a new admissions area, retail offering, café, and interpretation within the box.

The retail wall consists of a bespoke slotted shelf system in washed oak and black Valchromat, with purple powder coated steel display boxes. This contemporary interior, influenced by Mackintosh, repositions the retail offer provided by the National Trust for Scotland. The café is a contemporary, industrial inspired space that includes colours and shapes drawn from Mackintosh’s work.

These new spaces provide a sense of quality and service, augmenting the visitor experience within the overall box project.

Hill-House-4Hill-House-3Hill-House-2Hill-House-1